Urzica proprietati medicinale

www.12plante.ro

Urzica este o planta erbacee, perena, ce creste pe langa case, garduri, in locuri gunoite cu mult azot, pe malul apelor, in taieturi de padure. Se intalneste in intreaga tara din zona de campie pana in cea montana. Infloreste din iunie pana toamna tarziu. Cuvantul „Urtica” provine de la latinescul „urere”= a arde facand aluzii la perii urticanti ce acopera planta.


Urzica are in pamant un rizom tarator, tulpina aerata, inalta pana la 1.50 m, cu frunze opuse, oval lanceolate, dintate pe margini si cu peri urticanti rigizi. Florile dioice, de culoare verzuie, sunt dispuse pe indivizi diferiti, cele femele alcatuite dintr-un ovar super, inconjurat de 4 petale, iar cele mascule dintr-un perigon patru-foliat si 4 stamine, ele sunt reunite in panicule, la subtioara frunzelor superioare.

Principiile active ale urzicii:


Substante de natura proteica, avand un numar mare de amino-acizi, substante de natura glucidica, amine, steroli, ulei volatil, provitamina a, vitaminele B2, C si K, acid folic, saruri de calciu, fosfati.

Actiune farmacologica urzica:


  • Datorita vitaminei K urzica are proprietati hemostatice.
  • Datorita mucilagiilor urzica fluidifica secretiile bronsice.
  • Datorita flavonoidelor au actiune diuretica.
  • Urzica ctiveaza circulatia sangelui cu eliberare de histamine, elimina acidul uric, este astringenta si antiseptica , antimicrobiana si antidiareica.
  • Urzica vitaminizeaza si scade zaharul din sange.
  • Urzica are actiune depurativa si galactogaga.
  • Extern este cicatrizanta si stimuleaza refacerea tesuturilor.

Arhiva blog

Postări populare

Afisari de pagina pe luna trecuta

RANDOM

Despre mine

Fotografia mea

Sunt un simplu om si atat, nici frumos si nici urat si as vrea sa cunosc oamenii noi.