SOCUL

 Socul este absolut mirific prin mireasma pe care florile sale albe sau verzi-gălbui o degajă la început de iunie. Atât în folclorul românesc, dar şi în cel european, socul este considerat o miraculoasă plantă de leac. Calităţile terapeutice ale socului sunt apreciate încă din Antichitate, florile plăcut aromate ale acestuia fiind foarte căutate pentru calităţile lor vindecătoare. Recoltarea lor se face când inflorescenţa este perfectă şi nu se scutură.
Socul, folosit ca planta medicinala pentru proprietatile lui laxative, diuretice, sudorifice si emoliente, se recomanda pentru calmarea nevralgiilor, dar si pentru combaterea infectiilor respiratorii si a unor afectiuni ginecologice. De asemenea, remediile preparate din flori, frunze, fructe si din scoarta de soc te ajuta sa slabesti si sa ai o piele mai frumoasa si sanatoasa. Daca ai racit, bea trei-patru cani de ceai de soc pe zi si-n felul acesta scapi de usturimea din gat, de durerile de cap, febra si tuse. Infuzia de soc se prepara turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata si maruntita. Se acopera vasul si se lasa cinci minute la infuzat, apoi se strecoara si ceaiul se bea cald, cu inghitituri mici si rare, pe parcursul a 10-15 minute.

Bolnavii de astm pot bea acest ceai in loc de apa. Ca laxativ, se bea seara, inainte de culcare, o cana de ceai caldut, indulcit cu miere de albine. Ceaiul de soc se bea in cure de cate o luna de zile, cu pauze de doua saptamani. Ceaiul de soc favorizeaza transpiratia si eliminarea toxinelor din organism. Daca ai fost prevazator, cu siguranta ti-ai preparat socata, o bautura naturala foarte apreciata, mai ales in zilele caniculare. Socata se prepara numai din flori de soc proaspete, cele uscate devenind toxice in combinatia care se recomanda pentru prepararea bauturii racoritoare

www.12plante.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhiva blog

Postări populare

Afisari de pagina pe luna trecuta

RANDOM

Subscribe