Energy Smart - marea pacaleala

Iarna a început să-și arate colții, facturile cresc și, din pacate, o dată cu acesta apar și tot felul de „oportunități miraculoase” de a ieși din impas. Una dintre cele de care să vă feriți este cea oferită de smartenergyromania.com și smartenergyromania.net.

De obicei, colegul meu, Cristian Român demască pseudoștiința și impostorii care profită de credulitatea celor care le pică în plasă, dar astăzi am găsit, din pacate, un exemplu care poate pune în pericol nu numai propria percepție a realității, dar și bugetul deja amenințat de cheltuielile asociate cu plata facturilor.
Pe facebook am dat de o reclamă aparent inocentă la un echipament care aparent reduce cu până la 75% costul facurilor de energie. Am fost direcționat către site-ul smartenergyromania.net, o pagină de blog care urma să mă convingă să cumpăr acest aparat extraordinar. Pagina începe cu mărturia lui Alexandru, un electrician care fiind copleșit de facturile de curent electric (de 700 lei în noiembrie și decembrie – incredibil, nu?), își suflecă mânecile și trece la treabă cu intenția clară de a-și reduce costurile în mod drastic. Alexandru spune o poveste lacrimogenă în care se vor regăsi majoritatea familiilor în preajma iernii geroase. Pornește centrala electrică doar câteva ore pe zi, motiv pentru care copiii se roagă de el să mai dea drumul la căldură pentru că le este frig, restricționează spălarea de rufe la doar o dată pe săptămână, boiler-ul este și el tras pe dreapta, toate în scopul de a tăia din costuri. Totul este însă în zadar! Serios?
Personajul nostru se apucă serios de citit și documentat pe diferite site-uri până găsește dispozitivul extraordinar. Chiar el recunoaște că era reticent la început (pentru că el însuși a lucrat ca electrician timp de 20 de ani și știa că treaba asta suna prea bine ca să fie adevărată, nu-i așa?), dar i-a venit în ajutor un prieten de-al său, inginer, care lucra în străinătate – observați că la garanțiile succesului se adaugă sfatul unui inginer, nu a unui neica-nimeni – și i-a povestit la rândul său că folosește produsul, că funcționează perfect și îi explică și modul de funcționare. Atenție! Nicăieri pe această pagină nu este descris modul de funcționare și tehnologia aplicată pentru a duce la rezultatul vecin cu un miracol divin.
Să-mi fie iertată ignoranța, o descriere a produsului există și o citez pentru mai multă transparență:
„Solutia problemelor mele a fost un dispozitiv inovativ denumit Energy Smart. Tehnologia din spatele acestui dispozitiv este unica si spre deosebire de alte produse aflate pe piata si care pretind ca te ajuta sa economisesti electricitate, Energy Smart chiar functioneaza. A fost conceputa pe baza unei tehnologii noi, revolutionare ,de economisire a electricitatii, care optimizeaza si imbunatateste distributia si consumul de electricitate, ceea ce duce la un consum redus si implicit la scaderea costului facturilor cu pana la 50 %. Tot ce trebuie sa fac este sa pun Energy Smart in una din prizele din casa. Tot ceea ce trebuie tu sa faci ,pentru a economisi energie electrica este sa pui in priza Energy Smart acasa,la servici,in hotel sau oriunde ai nevoie!
Imbunatateste performanta retelei electrice, ca si parametrii sai.Actioneaza ca un filtru care curata, inlatura caderile nedorite de tensiune, zgomotul si stabilizeaza modul de stocare al energiei.Actioneaza asupra tuturor surselor de curent electric din casa, cele care cauzeaza deranjamente in retea.Economiseste energie electrica la aparatul de aer conditionat, congelator, masina de spalat,aspirator,televizoare, computere, tuburi fluorescente,masina de spalat vase, frigider, aparate electrice de birou. Nu conteaza daca este vara , iarna sau alt anotimp, dispozitivul pur si simplu imi reduce la jumatate costul facturii de curent electric.Chiar si cand am avut musafiri si consumul a fost mai mare, pretul facturilor a fost mic,nu m-a mai deranjat plata lor si nu ma mai deranjeaza nici in prezent. Sunt convins ca numai acest dispozitiv ma ajuta sa economisesc la maxim energia electrica”, spune Alexandru.
Așadar, este vorba de o tehnologie nouă, „care chiar funcționează” spre deosebire de altele, dar nu se știe cum!
Trebuie să insist asupra unui pasaj care nu are niciun sens din punctul de vedere științific și care, de altfel, poate fi demontat oricând de orice elev de gimnaziu care a trecut prin capitotul de electricitate din cartea de fizică: „Energy Smart acționează ca un filtru care curăță, înlătură căderile nedorite de tensiune, zgomotul și stabilizează modul de stocare al energiei”. Trecând peste funcția de filtru al electricității care intuitiv se traduce în mod corect ca funcție principală a unui regulator de tensiune, avem alte trei lucruri care n-au nicio relevanță: reduce zgomotul (Al cui? Al frigiderului? Al mașinii de spălat? Îți dă muzica mai încet dacă se plâng vecinii?), înlătură căderile de tensiune (Căderile de tensiune? Poate supratensiunile care au afectat deja mai multe gospodării. Dacă nu vei avea suficientă tensiune la priză, mă îndoiesc serios că un gadget atât de mic îți va livra cei 220 V) și – atenție! – stabilizează modul de stocare al energiei (Propoziția pur și simplu nu are sens în acest caz. Cine stochează energie? Echipamentul electric conectat la Energy Smart? Cel mult pot crede că gadgetul are și un stabilizator de tensiune, lucru destul de plauzibil având în vedere că i-am acceptat deja funcția de regulator de tensiune).
Totuși, oricine a văzut un regulator de tensiune știe că este un echipament voluminos, care implică prezența unui transformator, nu un gadget cu dimensiuni cât un alimentator de laptop pe care să-l uiți pur și simplu în orice priză. Așadar, în lipsa oricăror date tehnice, deduc că este vorba de un adaptor de priză cu protecție de supratensiune. Cu alte cuvinte, acesta este înzestrat cu o siguranță electrică și în momentul în care va detecta o supratensiune va decupla instantaneu alimentarea cu curent electric pentru a proteja echipamentul electric conectat la acesta. O astfel de priză, fie ea inteligentă. Costă în jur de 30-40 de lei în orice magazin de electrice.
Dacă te duci mai departe pe site-ul smartenergyromania.com ai o nouă surpriză. Și nu mă refer la prețul de 130 de lei al acestuia, ci la faptul că observăm poza unui produs care pur și simplu nu se regăsește în clipul de prezentare. În filmulețul respectiv este prezentată, într-adevăr, o soluție viabilă de monitorizare și control inteligent al consumului de energie electrică, botezat fifthplay. Acesta nu se laudă nicăieri că îți reduce drastic factura, ci că te ajută să înțelegi, în primul pas, câtă energie consumi ca apoi să optimizezi acest consum cu ajutorul unei aplicații instalate într-un smartphone. Da, această soluție este bună, argumentată științific și tehnic și te poate ajuta să gestionezi mult mai bine consumul de energie electrică, dar acesta implică un sistem mai complex, care nu este oferit în niciun caz de Energy Smart. Așadar, electricianul Alexandru face reclamă unui produs și îți vinde cu totul altul, care nu are nimic în comun cu cel din clipul video. De fapt, nici nu seamănă ca design cu acela.
Concluzie:
Sunt conștient de faptul că domniile voastre, cititorii noștri, sunteți mult prea bine informați pentru a cădea într-o asemenea plasă. Cu toate acestea, vă rog mult să răspândiți cât mai mult posibil acest manifest împotriva imposturii și să-i sfătuiți, la rândul dumneavoastră pe cei din jur, pe prieteni, colegi, cunoștințe, despre acest pericol. Ținta Energy Smart sunt tocmai cei care sunt deja afectați de plățile facturilor mari din timpul iernii (seniori și familii nevoiașe), iar achiziția unui asemenea produs fantomă nu ar putea decât să-i afunde și mai mult în datorii. Este, așadar, o datorie morală a noastră, a celor informați, să fim agresivi în devoalarea unor înșelătorii bazate pe dezinformare și dacă am reuși să ajungem măcar la jumătate din agresivitatea cu care ei își propovăduiesc înșelăciunea am putea ocroti o mare parte a consumatorilor care vor citi reclama de pe facebook cu ochi mari și încrezători. Nu uitați, dacă ceva vi se pare mult prea frumos ca să fie adevărat, atunci chiar așa este!

SURSA:  http://stiintasitehnica.com/stiri/energy-smart-facturi-cu-pana-la-75-mai-mici-la-energie-zana-maseluta-l-a-cumparat-si-functioneaza

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhiva blog

Postări populare

Afisari de pagina pe luna trecuta

RANDOM

Subscribe