Locuitorii de la sate, bătaia de joc a comercianţilor

Comercianţii din mediul rural îşi bat joc, pur şi simplu, de clienţii pe care îi au. O serie de verificări întreprinse de inspectorii pentru protecţia consumatorilor, la magazinele mixte situate în comunele din judeţul Neamţ, a scos la iveală faptul că majorităţii comercianţilor nu le pasă de sănătatea consumatorilor, punându-i în pericol prin oferirea de produse alimentare expirate de multă vreme. Inspectorii au verificat 42 de agenţi economici, toţi fiind descoperiţi cu grave abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor. Firmele au fost depistate că puneau în vânzare produse neconforme în valoare totală de 3.793 de lei, alte mărfuri de 1.082 de lei fiind oprite definitiv de la comercializare. Totodată, au fost aplicate 40 de sancţiuni cu o valoare totală de 104.050 de lei.

"La un operator economic s-au găsit două kilograme de şunculiţă ardelenească ce avea data limită de consum depăşită cu 30 de zile, prezenta pete de mucegai şi avea un aspect specific de produs alterat. La alţi doi operatori economici s-au descoperit ambalaje necorespunzătoare: cutii ruginite de tablă în care erau ambalate măsline în cadrul termenului de valabilitate şi conserve de sprot sărat ambalate în caserole de plastic neetanşe, care prezentau urme de mucegai la baza capacului şi în afara termenului de valabulitate prescris de producător. La alte zece firme s-a constatat comercializarea unor alimente şi băuturi în afara termenului de valabilitate prescris de producător. Astfel, în verificările noastre am descoperit aripi de pui congelate cu termenul depăşit de 24 zile, parizer ţărănesc, expirat de două zile, mălai superior expirat de 3 zile, bere de diverse sortimente cu termenul depăşit de 9 până la 47 de zile, rahat asortat expirat din octombrie 2008 şi conservă de sprot sărat cu data limită de consum depăşită de 17 zile", a declarat Viorel Gafiţa, inspectorul şef adjunct al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ.

Inspectorii au descoperit şi abateri grave din punct de vedere al etichetării alimentelor. Spre exemplu, la unul din magazinele mixte era comercializată

telemea în bidoane de plastic de zece kilograme, fără a avea inscripţionată termenul de valabilitate, brânză telemea produsă în Bulgaria, la care nu exista marcare în limba română şi nici date de identificare ale distribuitorului din România, măsline negre "Yunus", ambalate în Turcia cu data fabricaţiei şi cea a expirării ilizibile, partial şterse, dar şi ficat de pui congelat importat din Brazilia, fără marcare în limba româna şi fără inscripţionarea denumirii şi adresei importatorului.

"La trei operatori economici s-a constatat lipsa documentelor de provenienţă pentru materiile prime utilizate 20 kilograme de smântană, 6 kilograme de telemea şi 15 kilograme de mălai de porumb din producţia proprie respective vin alb vrac fără documente de provenienţă, declarat ca fiind din producţie proprie. La un singur operator economic s-a constatat nerespectarea temperaturii de depozitare recomandate de producător, în cazul a 5 kilograme de preparate din carne: cârnaţi Cluj, ruladă dietetică de pui şi cremwurşti, care au fost congelate de către reprezentanţii operatorului economic deşi producătorul a indicat o temperatura de păstrare de 4 - 6 grade Celsius", a adăugat Viorel Gafiţa, inspectorul şef al OJPC Neamţ.

Sursa http://www.realitateamedia.ro/articol/Social/3144/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhiva blog

Postări populare

Afisari de pagina pe luna trecuta

RANDOM

Subscribe