Stejarul


Proprietăți terapeutice

Stejarul (Quercus robur) reprezintă un arbust a cărui scoarță este utilizată în terapeutica naturistă. Scoarța de stejar are proprietățile de: antiseptic al florei microbiene, cicatrizant, hemeostatic și ajută la tratarea și vindecarea hemoroizilor, hemoragiilor uterine, leucoreei, afecțiunilor stomacului, leziunea anusului, afecțiunilor intestinelor, transpirației picioarelor. Ceaiul preparat din scoarță de stejar este considerat un remediu natural în vindecarea: diareei, hemoragiilor, hemoroizilor (aplicarea de comprese), reduce scurgerile vaginale, combate constipația ce are drept cauza hemoroizii (infuzie preparată din scoarță de stejar, amestecată cu flori de mușețel și semințe de in).
SCOARŢA DE STEJAR
Scoarţa de stejar se recoltează numai de pe ramurile tinere (de 2-4 ani), în special primăvara, dar şi în lunile noiembrie-decembrie, înainte de a se opri circulaţia sevei. Scoarţa se usucă la soare sau în cuptor. Fructele (ghinda) au şi ele calităţi terapeutice şi se adună toamna tîrziu.
Datorită conţinutului ridicat de tanin, principii amare, săruri de calciu şi potasiu, scoarţa tânără şi ghindele ajunse la maturitate sunt tonice, antifebrile, având proprietăţi antitoxice şi antiseptice asupra florei microbiene la nivel stomacal.
lCoaja se întrebuinţează sub formă de fiertură recomandată, în special, pentru combaterea hemoroizilor, diareei şi dizenteriei. De asemenea, coaja de stejar intră în compoziţia ceaiului antidiareic şi antiinflamator. În scop tonic, se ia dimineaţa pe nemâncate şi seara, câte o linguriţă de pulbere de ghindă.
lInfuzia din coaja de stejar este indicată contra febrei, în combaterea viermilor intestinali şi în tratarea rahitismului. Se poate combina şi cu urzică moartă, roiniţă sau ace de brad.
lContra hemoroizilor, se administrează în timpul meselor 1-2 pahare de vin roşu, în care s-au macerat 30 g coajă proaspătă, spălată, strecurându-se şi îndulcindu-se cu puţină miere. Tratamentul durează 8 zile, repetându-se periodic.
Cu 0,5 l decoct din coajă de stejar fiartă timp de 10 minute, în care se adaugă două albuşuri de ou crude, bine bătute, se pot provoca vărsături în diverse intoxicaţii.
Extern, băile cu decoct din coajă de stejar aduc vindecarea în diferite boli de piele cu ulceraţii, degerături, hemoroizi şi în transpiraţia excesivă a picioarelor şi a mâinilor.
www.12plante.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhiva blog

Postări populare

Afisari de pagina pe luna trecuta

RANDOM

Subscribe